Contactgegevens

Ritsema Agrarische Producten
J. Tilbusscherweg 26
9999 XB Stitswerd

Tel.: 0595-551260

B.T.W. nr. NL 800877639B01
K.v.K. nr. 01166909

 Vulkamin

Vulkamin is een oergesteentemeel, dat bestaat uit zeer kleine deeltjes en is rijk aan mineralen en spoorelementen. Daartoe wordt het in de land- en tuinbouw veelvuldig en voor verschillende toepassingen gebruikt. Vukamin wordt door veel veehouders als een zeer gewaardeerd boxen strooimiddel gebruikt. In de veehouderij kan vulkamin ingezet worden ter verbetering van de hygiëne in de ligboxen.

Vulkamin bindt de uit mest afkomstige ammoniak en heeft in het ligbed een sterke bacterie onderdrukkend effect. Bovendien is vulkamin niet agressief voor uiers en spenen. Vulkamin heeft verder sterk absorberende eigenschappen waardoor het stalklimaat aanzienlijk verbetert. Het vermindert het aantal vliegen, terwijl tegelijkertijd de mest verrijkt wordt met minerale stoffen en sporenelementen

Het heeft niet alleen een goed drogend effect maar is ook nog
eens zacht voor de spenen en heeft door zijn speciale samenstelling tevens nog een desinfecterend effect. Veel boeren gebruiken echter voor deze toepassing gewone kalk. Kalk in de mest doet stikstof vervluchtigen. De kalk die achter in de boxen wordt gestrooid komt voor het grootste deel in de put terecht. Hier vormt het een reactie met ammonium stikstof (NH4+),waardoor er ammoniak (NH3) ontstaat die vervluchtigt.

Deze snel opneembare stikstof uit de mest gaat dus de lucht in en is een direct verlies. Voor elke kilo kalk in de boxen, met 95% Calciumcarbonaat, kan men maximaal een vervluchtiging krijgen van 360 gram ammonium. Hoe fijner de kalk is des te meer vervluchtiging. Omgerekend naar zuivere stikstof betekent dit dat er per 1000 kg kalk in de boxen een vervluchtiging op kan treden van maximaal 275 kg zuivere stikstof .Nu zal deze maximale vervluchtiging niet snel optreden maar men moet toch al snel rekening houden met minimaal de helft.

Dit betekent dus praktisch een financieel nadeel van minimaal 137 kg x € 1,40 = € 192,50 en maximaal € 385,00. Vulkamin is zeer rijk aan sporenelementen die,  nadat het in de mest terecht komt, ook nog weer eens ten goede komt van de grond. Fijne kalk bevat nog nauwelijks van deze zeer belangrijke sporenelementen. Als laatste ver
oorzaakt kalk, in tegenstelling tot Vulkamin, bij regelmatig gebruik schrale handen en spenen.

Vulkamin is verkrijgbaar in Big Bags van 1000 kg en in zakken van 25 kg.

Neemt u voor meer informatie en actuele prijzen contact met ons op.

valkamin1

valkamin_mineralenlijst
valkamin_mineralenlijst2

(c) Copyright Ritsema Agrarische Producten